A londoni zsűri elragadtatottan nyilatkozott a kecskeméti könyvelő által készített lekvárról, amely valóban különleges ízélményt nyújtott számukra. A finomság egyedi ízvilága és gondos elkészítése mindenkinek a szívébe belopta magát.

Az egyik legrangosabb nemzetközi élelmiszeripari verseny kétcsillagos minősítését nyerte el a kecskeméti Kalán Teréz, a népszerű könyvelő, aki a konyhában is rendkívül sikeres. A Great Taste Awards világversenyen az egyik finomsága kiérdemelte a kiemelkedő címet. A különleges lekvárról több érdekességet is megtudtunk.
A Guild of Fine Food által szervezett Great Taste Awards (GTA) a prémium ételek világának legnevesebb és legnagyobb presztízsű versenye, amely 1994-ben született meg London szívében. Kalán Teréz három különleges lekvárját indította a megmérettetésen, és ezek közül az egyik – a hazai pályázók között egyedüliként – két csillagos elismerésben részesült.
A kecskeméti lekvár most két csillaggal tündököl!
Kalán Teréz kifejezte boldogságát és meglepetését a kiválósági cím elnyerése kapcsán. A Great Taste Awards valóban egy kiemelkedő verseny, amely a magyar termelők számára is fontos mérföldkő. A háromcsillagos minősítést gyakran a "Fine Food Oscar"-ként emlegetik, ahol a három csillag az Exquisite (Kiváló), a két csillag az Outstanding (Kiemelkedő), míg az egy csillag a Delicious (Nagyszerű) kategóriába sorolt termékeket jelzi. Minden Great Taste díj olyan termékek elismerése, amelyek gondos, szakértői munkával, kifogástalan ízélménnyel és szeretettel készültek. Magyarországról négy termék érdemelte ki a három csillagot, és bár több termék is kapott két csillagot, a lekvárok között Kalán Teréz lekvárja volt az egyetlen, amely e kiemelkedő minősítést elnyerte.
Fedezd fel a díjnyertes, különleges lekvárt, amely ízélményeivel elvarázsol!
Az elismert könyvelő izgalommal mutatta be a saját készítésű finomságait. A verseny során a Szomolya Cherry Jam - Tercsi lekvárja elnyerte a rangos 2 csillagot. A szomolyai cseresznyés különlegesség mellett egy narancsos-fügés, valamint egy rebarbara-szamóca-narancs ízesítésű lekvárt is indított a megmérettetésen.
A szomolyai cseresznye egy igazi különlegesség, amely bár Kecskemét és környéke számára kevésbé ismert, mégis Borsod régiójában, Szomolya vidékén bontakozik ki a legjobban. Ez a gyümölcs a helyi kiváló termőföld és kedvező klíma eredményeként fejlődik ki, így nem véletlen, hogy a szakértők és ínycsiklandó ízek kedvelői egyaránt felfedezik. A szomolyai cseresznye rövid szárával és mély, szinte fekete színével hívja fel magára a figyelmet, bár gyümölcse nem éppen a legnagyobbak közé tartozik. A húsának feketés bordópiros árnyalata, bő leve és erősen festő hatása egyedi élményt nyújt, miközben íze édes és karakteres zamatával maradandó emlékeket idéz.
Már saját szomolyai cseresznyefát is ültetett
Kalán Teréz mesélte, hogy mivel saját házuk van a Mátrában, korábban mindig személyesen járta a közeli Szomolyát cseresznyéért. Az utóbbi években viszont felfedezte, hogy a kecskeméti Bács-Zöldérteseknél is beszerezheti ezt az ízletes gyümölcsöt, hiszen a cégnek van egy ültetvénye. Emellett nemrégiben saját kecskeméti kertjében is ültetett három cseresznyefát, amelyek a szomolyai fajtát képviselik. Még nem tudni, hogy ezek a fák hoznak-e olyan ízletes termést, mint a valódi, szomolyai cseresznye.