Egy különleges előadásra invitálnak a Juhász Testvérek Pincészetéhez, ahol a magyar borok gazdag története kerül terítékre. Fedezd fel a borkultúra múltját és jelenét Eger szívében!


A Rubicon és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös programsorozata izgalmas utazásra hív, amely a magyar gazdasági siker különleges alakjait tárja elénk a 19. század közepétől egészen az I. világháborúig. Ezen a rendezvényen lehetőség nyílik arra is, hogy a múlt nagyjaival párhuzamot vonjunk a mai vezető piaci szereplők meghívásával, így gazdagítva a történelmi és kortárs perspektívákat egyaránt.

A borászati tevékenység gyökerei mélyen nyúlnak vissza a Kárpát-medencébe, ahol régészeti kutatások során felfedezett nyomok tanúsága szerint már Pannonia római hódítása előtt is virágzott a szőlőtermesztés és a borkészítés művészete. A népvándorlások időszakáig számos helyszínen, különösen a Balaton-felvidék dombjain, készült bor. A honfoglalást követően a borkészítés fortélyait valószínűleg külföldi szakemberek, például itáliai és burgundiai szerzetesek közreműködésével sikerült újra életre kelteni. A 13. századi jogi iratokból kiderül, hogy a Magyar Királyság területén ekkorra már jelentős bortermelő birtokok alakultak ki.

A 15. században az Oszmán Birodalom - nagyobb háborúk között is aktív - határpusztító csapatainak köszönhető, hogy az értékes exportcikként ismert szerémségi bor termelése lehetetlenné vált. A magyar bortermelés túlélte a legtöbb történelmi válságot, azonban az Osztrák-Magyar Monarchia idején pusztító filoxéra- járvány miatt újra kellett teremteni a már akkor is jelentős történelmi múlttal bíró üzletágat.

Milyen bort ittak régen a magyarok, és kik voltak a legjobb hazai bortermelők és kereskedők?Hogyan élte túl a hazai bortermelés a 20. század viharait?Mely magyar borokat ismerte Európa, és igaz-e a legenda az aszú feltalálásáról?Fedezze fel a válaszokat személyesen, a következő Rubicon-esten!

Szakértőink, akiket örömmel köszöntünk:

Nagy Balázs, a neves történész és tanszékvezető egyetemi docens, jelenleg az ELTE BTK Középkori Történeti Tanszékének irányítását végzi. Juhász Ádám, MSc borász szakértő, a JUHÁSZVIN Kft. alapítója és vezetője, aki szakmai tudásával és tapasztalatával hozzájárul a borászat világának fejlődéséhez.

Az esemény keretein belül köszöntőt mond Dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki szavaival méltatja a rendezvény jelentőségét és céljait.

A diskurzust irányítja:

Antalffy Péter, a Rubicon Intézet elismert tudományos munkatársa.

Időpont: 2025. május 15., 18:00.

Helyszín: Juhász testvérek Pincészete (3300 Eger, Kőlyuki Pincesor 35.)

Az eseményen a részvétel díjtalan, regisztrációhoz kötött!

A regisztrációhoz látogass el az alábbi hivatkozásra:

A magyar borok története: A királyok választásától a bikavér legendájáig A magyar borászat évszázadok óta szerves része kultúránknak, hagyományainknak. A szőlő és a bor nem csupán ital, hanem az identitásunk része, amely összeköti a múltat a jelennel. A történetek, amelyek a magyar borok köré szövődnek, sokszínűek és izgalmasak, hiszen a királyok kedvencétől a híres bikavérig számtalan érdekességet rejtenek. A középkorban a magyar borok már a királyi asztalok díszei voltak, és nemcsak hazánkban, hanem Európa más tájain is elismerték őket. A szőlőültetvények a legjobb dűlőkben virágoztak, és a borkészítési hagyományok folyamatosan fejlődtek. A borászat művészete generációról generációra öröklődött, és a helyi fajták, mint például a furmint vagy a hárslevelű, különleges karaktert adtak a boroknak. A bikavér, mint a magyar borászat ikonikus képviselője, szintén számos történetet hordoz magában. E bor fajtája, amely a Szeged körüli régióból származik, nemcsak a helyi kultúra szimbóluma, hanem a nemzetközi borpiacon is megállja a helyét. Legendák keringenek arról, hogy a bikavér elnevezése a híres Eger városához kötődik, ahol a borászok évszázadokkal ezelőtt titkos módszerekkel készítették el ezt a különleges nedűt. A magyar bor története tehát nem csupán a szőlő és a borászat tudományáról szól, hanem azokról az emberekről is, akik a szenvedélyükkel és elhivatottságukkal hozzájárultak a magyar borok hírnevéhez. Minden egyes palack egy darabka történelem, tele emlékekkel és érzésekkel, amelyek a magyar föld gyümölcseiből születnek.

Fedezd fel a borok lenyűgöző világát Egerben, ahol a Juhász Tetvérek Pincészete kínálja a borgasztronómia élményeit! Juhász Ádám vezetésével a látogatók nemcsak ízletes borokat kóstolhatnak meg, hanem mélyebb betekintést nyerhetnek a helyi borászat kultúrájába is. Ne hagyd ki ezt a kiemelt programot, ahol a gasztronómia és a kultúra találkozik, és egy igazán különleges élmény vár rád! 🍷✨ #bor #borgasztronómia #Eger #JuhászÁdám #JuhászTetvérekPincészete #kiemelt #kultúra #programok

Ne felejtsd el követni az EH Google Hírek oldalát, hogy elsőként értesülj a legújabb és legérdekesebb hírekről!

Related posts