Megkezdődött a Csabagyöngye szüret a Dél-Balaton festői táján, ahol a szőlőszemek már készen állnak, hogy friss bor váljon belőlük. Az ízletes nedűk készítése mellett a fenntartható energiák is szerepet kapnak ebben a varázslatos időszakban.

Takács György izgalmas híreket osztott meg a balatonboglári borvidékről, ahol a helyi hibrid szőlőfajtából készült könnyed és gyümölcsös félszáraz bor szeptember elején várhatóan a boltok polcaira kerül. Kiemelte, hogy a Csabagyöngye bor különlegessége, hogy nulla érlelésű, tehát a lehető leghamarabb palackozzák, így megőrzi friss ízét. Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legfontosabb termőhelye, ahonnan a Varga Pincészet idén körülbelül 30 ezer kilogramm szőlőt vásárol, melyből 30 ezer palack bor készül a badacsonyörsi központjában. Ezt a pincészet vezetője a Balaton Agrár Zrt. 4 hektáros Csabagyöngye-ültetvényén nyilatkozta.
Takács György az idei Csabagyöngye-szüret időpontját említve kifejtette, hogy ez a harmadik legkorábbi időszak a cég történetében, és a termés mennyisége, valamint minősége is kedvezően alakul. A szakember a többi szőlőfajtát illetően elmondta, hogy "nagyon szépen indult idén a vegetációs időszak", és teljes mértékben elégedettek voltak a szőlő fejlődésével. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a csapadék, különösen júniusban, nem volt elegendő, és ez a késői érésű fajták ültetvényein is érzékelhető. Az elmúlt héten azonban a Balaton környékén jelentős mennyiségű eső esett, ami kedvezően hatott a szőlőre, ráadásul az alacsony hőmérsékletű éjszakák jótékonyan befolyásolják az aromák fejlődését. Takács György optimistán nyilatkozott az idei évjáratról, remélve, hogy az aromákban gazdagabb lesz, mint a tavalyi. Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatója hozzátette, hogy a szőlőágazat a cég árbevételének 10-12 százalékát képviseli.
A Varga Pincészet Kft. büszke arra, hogy 150 hektáros saját szőlőültetvénye mellett 80 hektáron integrált területen nyújt különféle szolgáltatásokat, és hasonló nagyságú területről is beszerez szőlőt. Tavaly a borászati üzemükben 2000 tonna szőlőt dolgoztak fel, így nemcsak szőlőként, hanem mustként és bor formájában is értékesítik termékeiket. Az MTI érdeklődésére a pincészet elmondta, hogy jelenleg 159 munkavállalót foglalkoztat, és 146 hektáron gazdálkodik, amelyből 106 hektár a Balaton környékén, míg 40 hektár Eger térségében található. A borfogyasztási szokásokkal kapcsolatban a pincészet megjegyezte, hogy a vörösbor népszerűsége csökkent, a rozék iránti kereslet is visszaesett, ugyanakkor a friss, gyümölcsös reduktív borok iránti érdeklődés folyamatosan növekszik.