Friss összeállítás: ezek a termények tele vannak növényvédő szerek nyomával.

A növényvédő szerek használata szoros összefüggésben állhat vetélésekkel, daganatos megbetegedésekkel és fejlődési rendellenességekkel. Különösen aggasztó, hogy a gyermekek a legnagyobb veszélynek vannak kitéve.
Egy frissen megjelent jelentés rávilágít, hogy a vizsgált gyümölcs- és zöldségminták több mint 90%-ában potenciálisan káros növényvédőszer-maradványokat találtak. Ez az évente publikált lista, amelyet sokan csak "Piszkos tizenkettőként" ismernek, az amerikai Environmental Working Group egészségvédelmi szervezet alapos elemzésén alapul. A lista célja, hogy bemutassa a nem bio termékek tesztelési eredményeit, és figyelmeztessen a potenciális kockázatokra, amelyek a szokásos mezőgazdasági gyakorlatokból adódnak.
A rangsor csúcsán idén a spenót található, amely a vizsgálatok szerint a legmagasabb növényvédő szer tartalommal bír. Ezt követi az eper, majd a kelkáposzta, és sorban a szőlő, őszibarack, cseresznye, nektarin, körte, alma, szeder, áfonya és burgonya.
Alexis Temkin, az EWG alelnöke kiemelte, hogy a jelentés célja nem az, hogy elriassza a fogyasztókat a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásától. Ennél sokkal fontosabb, hogy segítsenek a vásárlóknak tudatosabb döntéseket hozni, például abban, hogy mely termékek esetében érdemes a bio változatokat választaniuk.
Idén a szeder és a burgonya is felkerült a Piszkos tizenkettőre. A szedret eddig még nem tesztelte az amerikai mezőgazdasági minisztérium, a burgonya pedig az elmúlt években kimaradt. Visszakerülésének oka egy (az EU-ban már betiltott) klórprofám nevű növekedésszabályzó szer, amit a betakarítás után permeteznek a növényre, hogy megakadályozzák a csírázást a tárolás során. Ez az oka annak, hogy a maradványszint ilyen magas lehet.
Számos tudományos vizsgálat összefüggést talált a növényvédő szerek és súlyos egészségügyi problémák között: koraszülés, fejlődési rendellenességek, vetélés, genetikai károsodás, csökkent spermaszám, szívbetegségek, daganatok és idegrendszeri zavarok is kapcsolódhatnak a tartós expozícióhoz.
A mezőgazdasági dolgozók és a gyerekek a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve. Egy 2022-es kutatás riasztó adatokat tárt fel: a növényvédő szerek használatával foglalkozó munkások körében közel ötször nagyobb a valószínűsége a DNS-károsodásnak. Ezt követően, egy 2024-es tanulmány újabb aggasztó eredményekkel szolgált, amelyek azt mutatták, hogy...
A gyermekkori sebezhetőség már a legkorábbi évektől kezdve kedvezőtlen hatással lehet a kognitív fejlődésre.
A magzatok védelme kiemelkedő fontosságú, hiszen a terhesség alatt történő növényvédőszer-kitettség súlyos következményekkel járhat. Az ilyen expozíció növeli a születési rendellenességek, az alacsony születési súly és a halvaszületés kockázatát. Ezen túlmenően a gyermekkorban tapasztalt vegyi anyagokkal való érintkezés összefüggésbe hozható figyelemzavarokkal, tanulási nehézségekkel és akár daganatos megbetegedésekkel is - figyelmeztet az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia.
A jelentés másik aspektusa a legkevésbé szennyezett, nem bio termesztésű élelmiszereket emeli ki. Ezek között találhatunk olyanokat, amelyek héját fogyasztás előtt eltávolítjuk, de nem minden esetben van így. A legkevésbé szennyezett élelmiszerek listája a következő: ananász, kukorica, avokádó, papaya, hagyma, fagyasztott zöldborsó, spárga, káposzta, görögdinnye, karfiol, banán, mangó, sárgarépa, gomba és kiwi.
A zöldségek és gyümölcsök alapos mosása elengedhetetlen lépés, amelyet mindig érdemes elvégezni a hámozás előtt. Ez segít elkerülni, hogy a késsel szennyeződéseket juttassunk a belső részeikbe. A keményebb fajtákat, mint például a sárgarépát, uborkát vagy dinnyét, hatékonyan megtisztíthatjuk zöldségkefével, miközben folyó víz alatt súroljuk őket. A puhább gyümölcsök és zöldségek esetében elegendő, ha kézzel óvatosan átdörzsöljük a felületüket. Fontos, hogy kerüljük a mosogatószereket és fertőtlenítőket, mivel a zöldségek és gyümölcsök héja porózus, így könnyen felszívhatják a vegyi anyagokat.
Leveles zöldségek, mint például a saláta vagy a káposzta esetében, célszerű eltávolítani a külső leveleket. Ezt követően a belső leveleket óvatosan, langyos víz alatt öblítsük le, így hatékonyan megszabadulhatunk a növényvédőszerek nyomaitól.