Felfedezés a Fekete-tenger mélyéről: újonnan azonosított baktériumtörzs, amely komoly kockázatot jelent a gyermekek egészségére.

Megjelent egy új, aggasztó baktériumtípus a tengervízben: a Vibrio, amely a 20 °C feletti meleg vizekben érzi magát a legjobban. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ figyelmeztetése szerint a Fekete-tenger, valamint a Balti- és Északi-tenger területei különösen kockázatosnak számítanak. Ez a baktérium különösen veszélyt jelent a gyermekekre, és fertőzéseket okozhat a tengeri herkentyűk fogyasztása során.
A baktériumok szaporodása különösen intenzívvé válik, amikor a tengervíz hőmérséklete átlépi a 20 °C-ot, és a sótartalom csökkenni kezd. Például a Fekete-tenger vize nyaranta gyakran elérheti a 26 °C-ot, ami ideális környezetet teremt a baktériumok számára. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szakértői figyelmeztetnek arra, hogy a tengervíz hőmérsékletének emelkedése különösen kedvező feltételeket biztosít a Vibrio baktériumok gyors elszaporodásához, amelyek komoly emésztőrendszeri problémákat okozhatnak.
A Balti- és az Északi-tenger ugyanígy kockázati övezetnek számít, ezért az innen származó tengeri herkentyűk fogyasztása is ártalmas lehet felnőttekre és gyermekekre egyaránt, számol be a Digi24 hírtelevízió.
A tengerben való fürdés kockázatokkal járhat, különösen akkor, ha a bőrön seb vagy vágás található. Ilyen esetekben a kórokozók könnyen bejuthatnak a véráramba, ami súlyos következményekhez, például szepszishez vezethet. Az esetek többségében, körülbelül 80%-ban, a következmény azonban „csak” gyomor-bélhurut vagy bőrirritáció formájában jelentkezik. Ezért a szakértők hangsúlyozzák, hogy a tengeri herkentyűket mindig alaposan főzzük meg fogyasztás előtt. Ha pedig sebbel merészkednénk a vízbe, érdemes vízhatlan tapasszal védeni a sérülést.
A kockázat a következő években is magas marad a globális felmelegedés következtében.
"Elsősorban olyan baktériumokról van szó, amelyek magasabb hőmérsékleten és bizonyos sótartalom mellett szaporodnak. Ezért nemcsak tengervízben, hanem sós vizű medencékben vagy más fürdőhelyeken is jelen lehetnek. A tengeri herkentyűk és a nem megfelelően hőkezelt hal fogyasztásánál nagyon figyeljünk oda: élvezhetjük a nyaralást és a szezonhoz kötődő ételeket, de ügyeljünk a vendéglátóhely tisztaságára, az étel kinézetére és szagára. Használjuk az érzékszerveinket, ha nyilvános helyen fogyasztunk kockázatos ételeket. Inkább az alaposan átsütött vagy főtt fogásokat válasszuk, mert a hőkezelés elpusztítja a fertőző kórokozókat, köztük ezt a baktériumot is" - magyarázta Carmen Doroboț infektológus főorvos.